Teemu Sel8nne twiittasi omaan maaliin

Kaikki taitavat jo tietää, että Teemu Selänteellä on Twitter-tili. Selänne jakoi Aleksi Valavuoren Facebook-kirjoituksen, twiittaili hetken ja selitti sen jälkeen kantojaan blogitekstissä. Kiinnitin huomiota pariin seikkaan kohun ympärillä käydyssä keskustelussa. Mm. Ylen Aamu-tv:n jälkiviisaissa esitettiin huomio, että myös jääkiekkoilijalla voi olla mielipiteitä. Minusta tämä sen sijaan todisti, että sankarikiekkoilijakin voi olla twitterurpo. Miksi?

Selänteen jakama Aleksi Valavuoren kirjoitus Käsi pystyyn virheen merkiksi? otti kantaa maahanmuuttopolitiikkaan kyseenalaisin sanamuodoin. Valavuoren päivityksen ”kuinka monta joukkoraiskausta vielä pitäisi tapahtua” antaa kuvan arkipäiväisestä ilmiöstä, johon päättäjät eivät ole reagoineet mitenkään. ”Kaikkien kulttuurien kohtaaminen täällä Pohjolassa” viittaa hallitsemattomaan kaaokseen. Poliisin mukaan tilanne ei ole “riistäytymässä käsistä”, kuten Valavuori kirjoittaa. Tässä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä Valavuoren kirjoituksen käyttäminen on vaarallista.

Teemu Selänne mokasi, mutta siitä voidaan kuitenkin oppia. Tässä muutama pointti kiekkokouluihin.

 

Mielipiteen perustelu

Jääkiekko on viihdyttävä urheilulaji ja Selänne oli siinä maailman parhaimpia. Viestintä ja poliittinen päätöksenteko on kuitenkin pirun vaikeaa. Yhtä vähän kuin jääkiekossa on ansiota sillä, että pysyy jäällä pystyssä, ei pelkkä oma mielipide oikeuta ilmaisemaan sitä. Edes keskustelun herättäminen ei riitä syyksi, vaikka kuinka pinnistää. Tarvitaan myös perusteluja. Muuten luistelee päin laitaa.

teemu1

Mieti ensin, twiittaa sitten. Se vähentää väärinkäsityksiä.

 

Vastuu

Sosiaalisen median kanssa on aina oltava tarkka, erityisesti yli sadalla tuhannella seuraajalla. Kun seisoo jäävuoren huipulla Twitter auki, kannattaa pohtia tarkoin millaisen viestin lähettää. On selvää, että jokainen lukija tulkitsee sen omalla tavallaan. Eikö urheilija saa ilmaista mielipiteitään? Totta kai saa, mutta voiko joku käsi sydämellä väittää, että Wayne Gretzkyn syntymäpäiväonnittelut ja keskustelu raiskaustuomioista ovat täysin samalla viivalla? Sadalla tuhannella seuraajalla maali tulee melkein jokaisesta laukauksesta.

teemu3

 

Esikuva

Jos nuoret nyt saivat kipinän, että menestyneenä urheilijanakin voi ilmaista mielipiteensä, kannattaa korvat pitää auki myös äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneilla. ”Selänne oli huippukiekkoilija, mutta viestintätaidot kaipaavat hiomista”, voisi valmentaja todeta. Ja jatkaa, ”eihän poliitikkokaan osaa välttämättä luistella”. Yhteiskunnallinen keskustelu ei ole ylivoimaa, jossa pitää olla pikku myräkkä päällä.

Pelkään, että tästä kohusta jäi käteen oikeus jakaa mitä hyvänsä tekstejä keskustelun herättämisen nimissä ja surullista puhetta ääripäistä. Se toinen, suvaitsevainen “ääripää” on huolissaan rasismin arkipäiväistymisestä Suomessa ja kuinka esimerkiksi raiskaustuomioista puhutaan juuri turvapaikanhakijoiden yhteydessä. Tietenkään he eivät vastusta rikollisten rankaisemista, mutta puolustavat ihmisten oikeutta hakea turvapaikkaa. Kyse ei ole siitä, että asioista ei saisi keskustella. Sanamuodoilla on merkitystä. Todistustaakka on sillä, joka nivoo yhteen maahanmuuton ja seksuaalirikokset ja uhkaa leimata koko väestöryhmän joidenkin yksilöiden käytöksen perusteella.